Last modified at 11/2/2013 11:42 AM by Koen Zomers
Installing a FloppyDTV HDTV tuner on Windows Media Center Vista and 7 might seem a bit tricky. By knowing the right steps, it isn't that hard though. I have written a howto in Dutch below.
1. Installeer de FloppyDTV kaart in je pc in elk willekeurig vrij PCI of PCI Express slot en sluit de Firewire kabel aan. Zie eventueel de installatiehandleiding.

2. Let er goed op dat de Ziggo smartcard er met de chip naar boven in moet! Ook al staat op de smartcard zelf dat de andere zijde naar boven moet en staat zelfs op de CAM module dat de chip naar beneden moet, dit is niet het geval. Heeft me ook de nodige uren kopzorgen bezorgd. Chip naar de bovenkant en met de chip richting de CAM module de kaart er in steken dus. De CAM module zelf kan ook op twee manieren in de FloppyDTV kaart. Je merkt vanzelf wel dat de ene manier vast schuift in de FloppyDTV en de andere niet. Die vast schuift is dan dus de juiste. Vind je bij het scannen van kanalen maar erg weinig zenders (minder dan 25), dan is er een grote kans dat je de smartcard er verkeerd in hebt zitten.

3. Download de laatste FloppyDTV integrated driver. Deze driver is geschikt voor Windows XP MediaCenter 2005 (x86), Windows Vista MediaCenter (x86 en x64) en Windows 7 Media Center (x86 en x64). Pak het ZIP bestand met de driver uit en voer setup.exe uit.

4. Doorloop de installatie wizard. Wanneer er gevraagd wordt te kiezen tussen BDA setup of MCE setup, kies je voor MCE setup. Wanneer er gevraagd wordt een transponderlijst te selecteren, selecteer je voor nu de tweede. Later corrigeren we deze. Het kan zijn dat je tijdens de driver installatie een of meerdere meldingen van Windows ontvangt dat de drivers niet digitaal ondertekend zijn. Deze meldingen kun je gewoon negeren en doorgaan met de installatie.

5. De volgende stap betreft het instellen van de juiste transponderlijst. Het duurde bij mij ff voordat ik door had hoe het in elkaar steekt, vandaar een korte uitleg hoe 't werkt. Media Center kan alleen met DVB-T kaarten overweg. In Nederland hebben we daarvoor alleen Digitenne. De integrated driver van Digital Everywhere zorgt ervoor dat Media Center denkt dat hij aan het scannen is binnen het frequentiegebied van DVB-T, maar vertaalt deze scan in de driver naar de juiste frequenties voor DVB-C op de kabel. Aangezien de gebruikte frequenties op de kabel verschillen per kabelgebied, is het noodzaak middels een transponderlijst de vertaling tussen de DVB-T frequentie en de DVB-C transponder aan te geven. Dit lijkt veel ingewikkelder dan het is. Voor mijn regio Oldenzaal, Twente met als digitale TV provider Ziggo en netwerkbeheerder Cogas heb ik reeds een transponderlijst gemaakt en online gezet in dit topic. Woon je ook in het Cogas/Ziggo gebied in Twente, kun je dus de stappen in dat topic volgen om de transponderlijst te laden. Woon je elders in Nederland, dan zul je zelf een transponderlijst moeten maken. Dit is heel makkelijk te doen. Ik heb het stap voor stap beschreven in deze howto.

6. Nu je de transponderlijst gemaakt hebt en hebt geladen, kun je Windows Media Center opstarten om het zoeken naar de zenders te beginnen.

7. Zodra Windows 7 Media Center gestart is, ga je naar Instellingen -> TV -> Tv-signaal -> Tv-signaal instellen.

8. Kies je land, vul je postcode in, ga akkoord met de voorwaarden en wacht totdat de locatiegegevens zijn gedownload.

9. Je moet eerst met je analoge tuners beginnen (indien je die hebt), anders crasht Windows 7 Media Center (althans hier). Wordt er gevraagd te kiezen tussen kabel, satelliet en antenne, kies dan voor kabel.

10. Je krijgt vervolgens een lijstje te zien met gevonden zenderlijsten voor je postcode. Kies in de juiste lijst voor je analoge signaal. Als je nu verder gaat krijg je je analoge tuners te zien. Zorg dat ze allemaal aangevinkt zijn en ga verder.

11. Media Center zal nu aangeven dat er ook nog een DVB-T tuner gevonden is. Geef aan dat je deze wilt configureren en ga verder.

12. Wedrom krijg je een lijst te zien met providers voor DVB-T signaal. In Nederland is dat alleen Digitenne. Kies in deze lijst voor de bovenste optie -> nog niet in kaart gebracht. Ga weer verder.

13. Media Center zal nu beginnen met het scannen naar de aanwezige zenders. Dit kan een half uurtje duren. Aan het einde van het scannen heeft Media Center als het goed is een paar honderd kanalen gevonden. Schrik niet, dit zijn alle zenders op de kabel, ook de zenders waar je geen gebruik van kunt/mag maken door het ontbreken van een abonnement. In de handleidingen wordt vermeld dat het voor kan komen dat er geen zenders zijn gevonden en dat je dit kunt negeren. Voor Windows 7 gaat dit echter niet meer op. Worden er geen zenders gevonden, dan klopt je transponderlijst niet en zul je die moeten aanpassen, opnieuw laden en opnieuw stap 6 t/m 14 uit moeten voeren.

14. Nu de zenders gevonden zijn, begint de ellende van het filteren en sorteren van de zenders. Ga in Media Center naar Instellingen -> TV -> Gids -> Kanalen bewerken.

15. Je krijgt hier een complete lijst met alle zenders die zijn gevonden door je analoge en digitale tuners (hier zijn het er 270). Zoals al bij punt 14 genoemd, staan hier alle zenders bij die voor komen op de kabel, ook waar je geen abonnement voor hebt. Je kunt nu de lijst doorlopen en de zenders uitvinken die het bij jou niet doen. Dat voorkomt zappen en steeds een melding krijgen dat de zender het niet doet. Door het aan zetten van voorbeeld weergeven aan de linkerkant, wordt de zender op de achtergrond getoond zodra je over de regel met de zender heen gaat. Blijft de achtergrond blauw en hoor je niks, dan heb je dus geen rechten om de zender te bekijken. Het kan echter een paar seconden duren om de zender te laden, dus het is al snel een tijdrovend proces. Wat hier eveneens mogelijk is, is om op een zender te klikken. Er wordt dan meer gedetailleerde informatie getoond over de zender. Met de optie gegevens bewerken kun je vervolgens de zender koppelen aan een registratie in de tv gids. In veel gevallen zal de koppeling vanzelf al goed gaan. Mocht dit dus niet het geval zijn en je geen tv gids informatie bij een zender krijgen, kun je hier alsnog een koppeling leggen. Een andere optie die je hier kunt gebruiken is bronnen bewerken. Je kunt hier aangeven welke van je analoge en/of digitale tuners gebruikt mogen worden voor het tonen van deze zender. Zelfs de volgorde waarin de kaarten gebruikt moeten worden kun je hier aangeven. Dus bijvoorbeeld eerst proberen de zender via digitale tv te tonen en als deze reeds in gebruik is voor een opname, dan je analoge tuner gebruiken.

16. Nadat je de zenders die je niet wilt gebruiken uit hebt gevinkt, kun je aan de linkerkant kiezen voor volgorde van kanalen wijzigen. Kies in de lijst die nu getoond wordt aan de linkerkant voor uitgeschakelde kanalen verbergen. De lijst die nu over blijft kun je gaan sorteren middels de up en down icoontjes aan de rechterkant. Een zeer tijdrovend proces, maar hiermee kun je ervoor zorgen dat je de zenders in de volgorde van jouw voorkeur zet.

17. That's it. Na een paar uur suf klikken en schuiven met de zenders heb je een compleet werkend Windows 7 Media Center inclusief analoge zenders, digitale zenders, HDTV zenders en digitale radio. Allen met super beeld- en geluidskwaliteit.

Opmerkingen:

- Her- en der wordt op internet gezegd dat je in Windows 7 de driver van de firewire controller moet veranderen van de Texas Instruments driver naar een legacy driver. Ik heb dat geprobeerd, maar bij mij maakte dat niets uit - ook niet voor het crashen van Media Center wanneer je probeert eerst je digitale tuner in te stellen ipv je analoge tuner. Je kunt dus gewoon de standaard driver blijven gebruiken. Wellicht dat het wel uit kan maken als je meer dan 1 FloppyDTV kaart gebruikt, maar dat heb ik dus niet getest.

- Analoog signaal kan een andere aspect ratio hebben dan digitaal signaal. Ik zie bij mij dat analoge zenders in een kleiner beeld worden weergegeven met een dikke zwarte rand rondom. Digitale zenders zijn wel weer schermvullend. In Windows 7 kun je eenvoudig in het context menu (I op de Windows Media Center afstandsbediening, rechter knop van een muis of de context menu knop op het toetsenbord -> veelal tussen de rechter alt en ctrl) de zoom aangeven om het scherm alsnog beeldvullend te krijgen.

- HDTV signaal (opvallend is dat NL1 HD, NL2 HD en NL3 HD hier werken zonder dat ik het HDTV pakket heb) is erg zwaar voor je pc. Ik heb een AMD 3800+ cpu en die trekt het signaal net niet. Het beeld wordt wel weergegeven, maar vervolgens reageert Media Center pas na een halve minuut op een toetsaanslag. Houd hier rekening mee bij het gebruik van deze zenders in je zenderlijst. Zapt niet lekker als je steeds "vast" zit op de HDTV kanalen.

- Digitale Radio zenders spelen ook zonder problemen af. Het beeld wordt dan vervangen door een Windows Media Center blauw scherm met de tekst "Digitale Radio". Dit werkt dus niet zoals met analoge radio tuners via de aparte FM-radio applicatie binnen Media Center. Voor de digitale radio zenders is helaas geen Electronic Program Guide (EPG) beschikbaar.

- In Windows 7 worden ook de alternatieve gesproken talen en ondertiteling opgeslagen bij opnames! Je kunt dus ook bij een opgenomen programma via het context menu (I op de Windows Media Center afstandsbediening, rechter knop van een muis of de context menu knop op het toetsenbord -> veelal tussen de rechter alt en ctrl) de gesproken taal en/of de taal van de ondertiteling wijzigen. Mits ondersteund in het opgenomen programma uiteraard.

- Wil je een snelkoppeling maken om Windows 7 Media Center direct in de live TV modus op te starten, maak dan een snelkoppeling aan naar: %windir%\ehome\ehshell.exe "/mcesuperbar://tv?live=true" . Voor snelkoppelingen naar andere onderdelen binnen Media Center, kijk hier.